Project in beeld
Binnenkijken bij …
Ondertussen in ...
Post uit België
Het is drie jaar geleden dat we ons eerste e-zine uitbrachten, een online uitgave waarmee we vooral actuele ontwerpprojecten onder de aandacht willen brengen. Niet met diepgaande achtergrondverhalen – dat is voorbehouden aan de papieren editie – maar met veel foto’s, tekeningen en films. In die eerste editie de vernieuwing van de Zwolse woonwijk Holtenbroek, het nieuwe Biesbosch Museum en een boulevard in Albanië. De vraag die regelmatig op tafel komt is of het e-zine onze lezers voldoende bereikt. Uit de statistieken blijkt dat zo’n 40 procent van de abonnees het e-zine opent. Dat lijkt laag, maar het schijnt in de wereld van de online publicaties een goede score te zijn. Uit de reacties die we krijgen klinkt de waardering voor de diversiteit, maar ook de wens om die rijkheid te vergroten. Daarom aan het begin van dit nieuwe jaar een opgefrist e-zine, met meer mogelijkheden tot doorklikken, nieuwe rubrieken en een update van de vormgeving (zoals een moderne letter en nieuwe widgets).
De nadruk is nog meer op het visuele aspect te komen liggen, door teksten kort te houden en meer beeldelementen toe te voegen. In plaats van één film bieden we voortaan meer video’s aan.
Dan nog even dit. In oktober schreef ik dat de door Daad Architecten ontworpen schaapskooi in het Drentse Weiteveen niet zou misstaan in Blauwe Kamer. In deze eerste editie van 2019 voegen we de daad bij het woord met een uitgebreide fotoserie van dit bijzondere project.
Mark Hendriks, hoofdredacteur
Opmerkingen over ons e-zine blijven welkom. Stuur ze naar mark@blauwekamer.nl
Aan de rand van Drenthe, ten oosten van het dorpje Weiteveen en vlak bij de Duitse grens, doorkruist herder Luuc Bos met zijn Schoonebeeker schapen de heide van het ondoordringbare Bargerveen. Omdat de kudde van Bos werd uitgebreid tot 1000 dieren, ontstond de noodzaak van een nieuw onderkomen. Op een hoger gelegen zandkop, aan de noordelijke dorpsrand van Weiteveen, was ruimte voor een grotere schapenstal, een tweede stal voor rundvee, een schuur en een woning. De provincie, die optrad als opdrachtgever, besloot de verhuizing van de schaapskudde aan te grijpen om de nieuwe locatie tevens in te richten als toeristisch knooppunt. Dit betekende de aanleg van parkeerplaatsen, wandelpaden en informatieborden en de bouw van een theehuis.
Herder Bos is gesteld op zijn privacy en verlangde enige scheiding tussen de schaapskooi en het theehuis. Om die scheiding tussen publiek en privé te markeren is het erf van Bos in een grondlichaam geplaatst. De omliggende gebouwen – twee stallen, een schuur en een woning – zijn in deze heuvel geïntegreerd. Het grasland loopt door tot op de daken. Van een afstand doet het ensemble denken aan de uit het landschap oprijzende plaggenhutten die hier in vroeger tijden stonden. De gebouwen zijn ten opzichte van elkaar in rechte hoeken geplaatst, voortbordurend op de rechtlijnige structuur van het omliggende ontginningslandschap.
Op enige afstand van de schaapskooi ligt het nieuwe theehuis, vlak aan de brede schaapsdrift waarover de schapen van en naar de heide lopen en net als de stallen half begraven in de heuvel. De vormgeving is strak met veel glas in aluminium kozijnen, op het grasdak ligt een uitzichtterras.
Project nieuwbouw schaapskooi en aanleg toeristisch knooppunt
Locatie Weiteveen
Ontwerp 2014 – 2016
Realisatie 2017 – 2018
Ontwerpers Daad Architecten; Prolander (landschapsontwerp); Witteveen+Bos (uitwerking)
Opdrachtgevers schaapsherder Luuc Bos; Staatsbosbeheer; provincie Drenthe
I.s.m. Prolander; Bestuurscommissie Bargerveen-Schoonebeek; Interreg; gemeente Emmen
Foto's: Marieke Kijk in de Vegte
VAN DE NVTL
Op vrijdag 8 februari houdt de NVTL haar nieuwjaarsbijeenkomst. Met een fietsexcursie door de wijk Oosterwold, voorafgegaan door een presentatie van de gemeente Almere over de bouwopgave en de bijzondere invulling van Oosterwold. Afsluiting met een borrel.
Tijd: 13.00-17.00
Locatie: Stadslandgoed De Kemphaan Almere Hier kunt u zich aanmelden (graag daarbij laten weten of er een fiets moet worden gereserveerd).
VAN DE BNSP
Op 1 februari vindt de uitreiking plaats van de ideeënprijsvraag Maximaal Park Maximaal Wonen. Jong BNSP en de gemeente Zoetermeer organiseerden de prijsvraag die een antwoord moet geven op de vraag: hoe gaan een hoge concentratie groen en een hoge concentratie woningen op een prettige manier samen? Zoetermeer staat voor een opgave van 10.000 à 16.000 woningen. Zie de inzendingen van de vijf genomineerden. Locatie: Commissiezaal Stadhuis Zoetermeer Tijd: 15.00-18.00
Op 22 maart vindt de slotmanifestatie van Regio van de Toekomst plaats. Regio van de Toekomst is ‘een ontwerpende verkenning naar het Nederland van later’ waarvoor, in het kader van de NOVI, ontwerpers is gevraagd regionaal ontwerponderzoek te doen. De teams presenteren hun regionale ontwerpverkenningen: Regio Zuid-Holland, Regio Waddenkust-Eemsdelta, Regio Arnhem-Nijmegen-Foodvalley en Flevoland. Meld je aan en houd de website in de gaten voor meer informatie over programma, locatie en tijden.
Landschapsarchitect Harro de Jong: ‘We ontwerpen plekken die je raken, waar mensen kunnen leven alsof het altijd vakantie is. Ons kantoor aan de noordkant van Arnhem, vlak naast de
ingang van nationaal park De Hoge Veluwe, ademt deze filosofie. Edelherten lopen vlak bij door de bossen te kuieren, ’s ochtends stoken we eerst de houtkachel op. Ons bureau staat op
een voormalig kazerneterrein dat mede op ons initiatief langzaamaan verandert in Buitenplaats Koningsweg , een
werkomgeving voor kunstenaars, designers en architecten. Zelf gaan we ook weer verbouwen. Het kantoor wordt iets groter, iets gerieflijker, nog een tikje meer een vakantiehuisje.’
Foto's: Sebastian van Damme, Simone Bossi
Project crematorium Siesegem
Locatie Aalst, België
Ontwerp 2013 – 2018
Realisatie 2017 – 2018
Ontwerpers Kaan Architecten (gebouw); Erik Dhont (landschap)
Opdrachtgever Intergemeentelijke Samenwerking Westlede
Een crematorium is een plek voor afscheid en bezinning. Voor het ontwerp van een nieuw uitvaartcentrum bij Aalst maakten het Nederlandse bureau Kaan Architecten en de Belgische landschapsarchitect Erik Dhont optimaal gebruik van de grillige topografie ter plaatse. Het landschap waar het crematorium was bedacht – in het verlengde van een natuurlijke vallei die tussen twee bedrijventerreinen doorloopt – kenmerkt zich door een patroon van lage zandheuvels, vergelijkbaar met een duinlandschap.
Het crematoriumterrein, met onder andere een strooiweide en een waterbuffer, is afgebakend door bomen en struiken. In het midden staat het gebouw, met aan de zuidwestzijde een patio die overgaat in het serene landschap. Ook elders in het gebouw zijn de overgangen tussen binnen en buiten zo vanzelfsprekend mogelijk. Alleen zo kan het omliggende landschap, aldus de plantoelichting, ‘troost en kracht’ bieden.
Dagjesmensen weten: in Antwerpen kun je langs de Schelde prima parkeren, maar publieke ruimte aan het water is er niet. Het nieuwe parkje Belvédère luidt het begin in van een verandering. Afgelopen najaar is het met enige bombarie geopend door de inmiddels herkozen burgemeester Bart De Wever. “Dit is een plek waar Antwerpenaren elkaar hun eerste kus zullen geven, terwijl de zon ondergaat in de Schelde”, liet hij optekenen in de Gazet van Antwerpen.
Het uitzicht is de troef van de plek. Het silhouet van de oude stad langs de Schelde, de flats op Linkeroever, de haven in de verte, het roeptoeterende havenhuis van Zaha Hadid, de blinkende woontorens van ’t Eilandje en de rauwe rommeligheid van het Droogdokkeneiland achter je. Heel Antwerpen in het vizier voor 50 cent in de kijker.
Het zeshoekige parkje doet denken aan een fort. Van Belle & Medina Architects en Vogt Landscape Architects ontwierpen het als een soort badkuip: wandelpaden rondom en een tegen de wind beschut grasveld binnenin. Op een betonnen plaatsje staan barbecues en een meergezins-picknicktafel.
Afgelopen zomers werden de bermen langs het fietspad hier al volop gebruikt om te picknicken – bij gebrek aan beter. Want de bewoners van de binnenstad snakken naar groene plekken. Daarom waarschijnlijk, dat voor deze twee hectare grote snipper al een volksfeest met muziek en kinderschminkartiest werd georganiseerd. Op de overige negen hectare van het Droogdokkenpark is het wachten tot 2026.
Nog geen abonnee, maar wel benieuwd naar de volgende editie?
Kijk hier voor onze abonnementen en aanbiedingen.
Mocht u als Blauwe Kamerabonnee het e-zine niet in uw e-mail ontvangen
dan beschikken wij mogelijk niet over uw juiste e-mailadres.
U kunt uw e-mailadres hier
doorgeven.