Waddenkust-Eemsdelta
Arnhem-Nijmegen-Foodvalley
Zuid-Holland
Na lezing had hij zin in de toekomst gekregen. Volkskrant-columnist Bert Wagendorp noemt Panorama Nederland, het door het College van Rijksadviseurs uitgebrachte advies over de ruimtelijke inrichting van Nederland in 2100, een verademing. Het geeft niet alleen concreet richting aan de wijze waarop we de komende decennia om moeten gaan met energie, voedselproductie, verstedelijking en water – Panorama Nederland is volgens Wagendorp het perfecte weerwoord op de pessimistische vooruitzichten waarmee populisten ons om de oren slaan.
De rijksadviseurs maken korte metten met de huidige politieke mores en roepen op tot een ‘gedeelde visie, duidelijke regie en goede samenwerking’. Wagendorp schrijft: ‘Overlegtafels, die wiebelige meubels van het slappe poldercompromis en de verhulde obstructie, komen er (in Panorama Nederland, red.) niet in voor. Het algemeen belang moet prevaleren boven het individuele en de lange termijn boven de korte.’
Het gebeurt niet vaak meer dat het ruimtelijk ontwerp door een vooraanstaand opiniemaker bewierookt wordt. Voor vakgenoten staat de maatschappelijke relevantie van stedenbouw, landschapsarchitectuur en architectuur buiten kijf, maar de maatschappij zelf lijkt de belangstelling voor planning en ontwerp verloren te hebben. De bemoedigende woorden van Wagendorp – plus een ingezonden brief in dezelfde krant van ene Henk Hilstra – ‘Politiek, stel dit mooie en optimistische beeld van nieuw Nederland vandaag nog vast’ – brengen daar wellicht verandering in.
Dit laatste e-zine van 2018 staat volledig in het teken van Regio van de Toekomst, eveneens een project waarin met ruimtelijk ontwerp de toekomst wordt verkend. Op verzoek van Emiel Reiding, de rijksambtenaar die over enkele maanden een Nationale Omgevingsvisie moet afleveren, en in opdracht van vier provincies werken acht ontwerpteams in vier regio’s (Rotterdam-Den Haag, Waddenkust, Arnhem-Nijmegen-Foodvalley en Flevoland) aan ruimtelijke vergezichten. De uiteindelijke resultaten zijn niet alleen bedoeld om richting te geven aan de regionale omgang met actuele opgaven, maar ook om de discussie over de inhoud en de ambitie van de NOVI te voeren.
Blauwe Kamer volgt dit traject op de voet. Redacteur Marieke Berkers publiceert met enige regelmaat een blog waarin zij reflecteert op de voortgang en tussentijdse resultaten. De teams zijn inmiddels halverwege – een goed moment om in dit e-zine de stand van zaken te laten zien.
Mark Hendriks, hoofdredacteur
Op 30 november presenteerden de acht teams in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam hun eerste bevindingen. Foto’s: Geert van de Wijk
In het gevarieerde landschap van Noordoost-Groningen – stoer, weids en klei enerzijds, kleinschalig en verfijnd anderzijds – onderzoeken de teams van Ruut van Paridon en Abe Veenstra drie grote opgaven: de energietransitie – waar is ruimte voor windturbines en zonneparken, hoe wordt het chemiecluster in de Eemsdelta verduurzaamd? –, klimaatverandering (zeespiegelstijging, zoetwatervoorziening) en enkele landschappelijke vraagstukken: het herstel van het natuurlijke getijdenlandschap van de Eems, het bewaken van de openheid van het agrarische polderland en het ruimte bieden aan cultuurhistorische plekken en fenomenen.
De ontwerpteams stellen voor om de ‘natuurkracht’ van de regio te gebruiken om deze opgaven van antwoorden te voorzien. Niet alleen om economische activiteiten tot bloei te laten komen, maar ook om het landschappelijk systeem zoveel mogelijk recht te doen – met als motto ‘de zee neemt, de zee geeft’. De teams formuleren enkele ontwerpprincipes, zoals het clusteren van activiteiten en het open houden van ‘landschapsvensters’, het combineren van functies, het verbeteren van de verbindingen met het achterland en het zichtbaar maken van de natuurkrachten – zoals de getijdenwerking in het estuarium.
Ontwerpteam
Ruut van Paridon
Abe Veenstra
Remco van der Togt
Frank Gorissen
Jolanda de Jong
Joa van Maaren
Yerun Karabey
Marcel van de Schuur
JAARBOEK 2018
Op 1 december presenteerden we het Blauwe Kamer Jaarboek 2018. We waren te gast in de Tilburgse Spoorzone, aan het in het boek opgenomen Burgemeester Stekelenburgplein – een ontwerp van Atelier Quadrat. Na een inleiding door commissievoorzitter Joks Janssen hield columnist Christiaan Weijts een pleidooi voor de belevingswaarde van de stad. Daarna volgde een driegesprek met Riek Bakker, Paul Achterberg en Jeroen de Willigen. Klik hier voor een verslag en foto’s.
VAN DE BNSP
De raad van advies van de BNSP publiceerde onlangs hun jaarlijkse rapportage. De raad blikt terug op 2018 en vooruit naar 2019. De raad schrijft hoe hij in het nieuwe jaar de BNSP wil bijstaan.
VAN DE NVTL
Eerder deze maand presenteerde het College van rijksadviseurs Panorama Nederland, een toekomstperspectief op de ruimtelijke inrichting van Nederland. Daarmee schieten de rijksadviseurs minister Kajsa Ollongren te hulp die momenteel werkt aan een Nationale Omgevingsvisie (NOVI). Voorzitter Ben Kuipers roept de vakwereld van ontwerpers op om Panorama Nederland te omarmen, en om het ontwerp in te zetten om de geschetste toekomst werkelijkheid te maken.
In Flevoland gaat het om de landbouw van de toekomst, een agrarische sector die op termijn wellicht volledig circulair is, of waarin agrobosbouw en visteelt heel normaal zijn. De teams van captains Berdie Olthof en Peter Veenstra gebruiken het ijzersterke poldercasco – dat overigens aan vernieuwing toe is – als raamwerk om dergelijke veranderingen in de landbouw een plek te geven. Daarbij kijken zij naar opgaven die op Flevoland afkomen of waar de regio nu al mee kampt, zoals bodemdaling, de omslag naar duurzame energie en verstedelijking (vanwege de overloop vanuit de Amsterdamse regio).
De teams gaan ervan uit dat boerenbedrijven van kleur verschieten en zich gaan profileren als hightechboer, natuuragrariër of stadsrandboer. Binnen het casco van de Flevopolder – met kleine en grote eenheden – moet die verkleuring leiden tot een logische, landschappelijke configuratie. Een en ander is natuurlijk afhankelijk van de bodemkwaliteit: waar treedt vernatting op, waar daalt de grond, waar is sprake van degradatie?
Ontwerpteam
Berdie Olthof
Peter Veenstra
Tim Kort
Pail Plambeck
Lisanne Struckman
Pieter Veen
Kees Bentvelsen
Arjan Nienhuis
Cor Simon
Laura de Bonth
Marjolein Hillege
In Arnhem-Nijmegen-Foodvalley verbaast het ontwerpteam van Bernadette Janssen zich over het gebrek aan samenhang tussen de verschillende hoge kwaliteiten die de regio herbergt. Er zijn twee topuniversiteiten, die binnen de regio nauwelijks samenwerken. Er ligt een kansrijke ‘goederencorridor’ (A15 en Betuwelijn) die vooral als last wordt gezien. De nevengeul bij Nijmegen is wereldberoemd, maar heeft voor de regio nauwelijks betekenis.
Het team wil de regio meer smoel geven door in te zetten op drie sporen. Ten eerste het versterken van de samenhang tussen de verschillende campussen, en dan niet alleen de universiteitsterreinen in Wageningen en Nijmegen, maar ook het World Food Center in Ede, Arnhems Buiten en goederenoverslag ‘Railterminal Gelderland’ bij Valburg. Ten tweede het idee om gezondheid en voedsel prominenter in te zetten als dragers van de regionale economie. Ten derde de positionering van Arnhem-Nijmegen-Foodvalley als de zoetwaterkraan van Nederland, onder meer vanwege het zuivere kwelwater uit de Veluwemassief.
Het team van Jeroen Ruitenbeek volgt in dezelfde regio een spannende koers. Het verkent de mogelijkheden om hier en daar snelwegafritten weg te halen, zodat sommige gebieden in de luwte komen te liggen en daardoor interessante woonmilieus opleveren. Dit vraagt evenwel om een effectiever gebruik van het mobiliteitsnetwerk.
Ontwerpteam
Bernadette Janssen
Sofia Opfer
Esther van der Tuin
Jorrick Boddeke
Geiske Bouma
Rick Hendrickx
Sofia Opfer
Eva van Rijen
Esther van der Tuin
Wesley Verhoeven
Ontwerpteam
Jeroen Ruitenbeek
Heleen Bothof
Erik Jongenotter
Brian Nap
Anne Nijland
Loes van Schie
Sandra Schuit
Felix van Zoest
Bernadette Janssen en haar team willen de economische kracht van de
regio Arnhem-Nijmegen-Foodvalley vergroten.
Het team van Jeroen Ruitenbeek onderzoekt het mobiliteitsnetwerk.
In Zuid-Holland is de opgave tamelijk concreet: hoe maken we de bouwpraktijk circulair? Het team van Marco Vermeulen stelt voor om volledig over te schakelen op hout voor de 210.000 woningen die tot 2030 in Zuid-Holland gebouwd moeten worden. Het is duurzaam – door het vastleggen van CO2 – en nu al voorhanden in de vele (productie)bossen die Nederland rijk is. Als het aan Vermeulen en zijn team ligt komen er bossen bij. Het levert interessante woonomgevingen en landschappen op, maar brengt ook vragen op tafel. Wat betekent dit voor de biodiversiteit? Is er straks nog habitat voor weidevogels?
Het andere team voor Zuid-Holland, onder aanvoering van Anne Loes Nilessen, doet onderzoek naar circulaire systemen op verschillende schaalniveaus. Kunnen materialen die vrijkomen bij de renovatie van individuele woningen elders in de Haagse Zeeheldenbuurt hergebruikt worden? Kan beton, staal en baksteen dat vrijkomt in bouw- en sloopprojecten op een stedelijk bedrijventerrein – de Schieoevers in Delft – ter plaatse benut worden? En kan de Spaansepolder in Rotterdam uitgroeien tot een circulaire hub waar materialen verzameld, gesorteerd en verwerkt worden in nieuwe en verkoopbare producten?
Ontwerpteam
Anne Loes Nilessen
Gerwin Gabry
Tjerk Wobbes
Camila Pinzon Cortes
Tenesha Caton
Ontwerpteam
Marco Vermeulen
Bram Willemse
Joost van der Waal
Matthijs van ’t Hoff
Michiel Brouwer
Marina Samveljan
Alberto Carbonell
Het pleidooi van Marco Vermeulen en zijn team: gebruik hout voor de bouw van alle woningen die tot 2030 in Zuid-Holland nodig zijn.
Ontwerpvoorstellen voor circulaire systemen door het team van Anne Loes Nilessen.
Dit e-zine kwam mede tot stand met financiële steun van de NVTL en de BNSP.
Nog geen abonnee, maar wel benieuwd naar de volgende editie?
Kijk hier voor onze abonnementen en aanbiedingen.
Mocht u als Blauwe Kamerabonnee het e-zine niet in uw e-mail ontvangen
dan beschikken wij mogelijk niet over uw juiste e-mailadres.
U kunt uw e-mailadres hier
doorgeven.