Nu en dan nemen lezers de moeite om de redactie een bericht te sturen. Soms met een opmerking over een verhaal, soms met een blijk van waardering. Af en toe om ons van feedback te voorzien. Zoals in de mail die we in de zomer kregen van trouwe lezer Peter. Hij schreef onder andere dat we wel wat meer aandacht mogen geven aan binnenstedelijke gebiedsontwikkelingen. Een opmerking die we zeker ter harte nemen.
Het is niet gebruikelijk dat we ons direct tot onze lezers richten, maar op zijn tijd kan het geen kwaad. Het is immers ons publiek, voor hen maken we al die digitale en papieren nummers. Zij maken de onafhankelijke vakjournalistiek die wij bedrijven mogelijk. Daarom, zo vlak voor de kerstdagen, een persoonlijk woordje aan jou.
We hopen dat je niet alleen genoten, maar ook iets opgestoken hebt van de nummers die we dit jaar uitbrachten. Van de verhalen, de (foto)reportages, de interviews. Bijvoorbeeld van de jaarboekeditie die elk moment op de mat kan vallen, de speciale e-zines (over begraafplaatsen, over donkerte, over daken) en het bijzondere nummer dat we met gasthoofdredacteur Henk Ovink maakten over het wereldwijde belang van schoon en zoet water.
Waar het op neerkomt is dit: we waarderen jouw lidmaatschap. Het helpt ons om ook in 2025 met goede moed en kritische blik te publiceren over stedenbouw en landschapsarchitectuur. We wensen je fijne dagen en een goed nieuwjaar.
Mark Hendriks, hoofdredacteur
De parkeerplaats die lange tijd tussen de twee gebouwen van de Utrechtse mbo-school Nimeto lag, is veranderd in een weelderige binnentuin. De schooltuin is niet alleen bedoeld voor studenten en docenten, maar ook voor mensen uit de buurt. Het is een plek om te ontspannen én een drukke ontmoetingsplaats ineen.
In de tuin veel vaste planten en 23 enkel- en meerstammige honingbomen. In het najaar kleurt de tuin geel en wit, in het voorjaar zie je veel witte en blauwe accenten. Nieuwe openingen in het gebouw – dat gerenoveerd is – geven zicht op de tuin. De bomen en een colonnade fungeren als zonwering. Langs de randen van de plantvakken en ook tussen de keien op de paden groeit gras en ander groen. Het zorgt voor zachtheid in de verharding. De verhoogde vloer van de colonnade dient ook als zitbank en aan de zuidkant wordt de tuin op subtiele wijze begrensd door een betonnen zitrand. Het project heeft meerdere prijzen ontvangen, zoals de Gouden Piramide voor goed opdrachtgeverschap en de Utrechtse Rietveldprijs.
Project binnentuin voor vakschool
Locatie Utrecht
Ontwerper Maarten van Kesteren architecten, Tomas Degenaar
I.s.m. SmitsRinsma
Opdrachtgevers Nimeto Utrecht
i.s.m. Stichting Mevrouw Meijer (onderzoek)
Omvang 0,6 ha
Uitvoering Scherrenberg
Periode van ontwerp 2018-2022
Realisatie 2022-2023
Fotografie MWA Hart Nibbrig
VAN DE NVTL
Op 28 november reikten we de NVTL Awards 2024 uit. De prijzen voor het beste landschaps- en tuinontwerp en de beste studie gingen naar Hosper (Wieringermeer, Viskringloop), H+N+S Landschapsarchitecten (De Hoge Riet, Ermelo) en Strootman Landschapsarchitecten (Nederland Veganland?). Jacob Heydorn Gorski ontving de Talent Award.
VAN BLAUWE KAMER
Tijdens een drukbezochte bijeenkomst in Ede is het Blauwe Kamer Jaarboek 2024 gepresenteerd. Voorzitter van de selectiecommissie Yttje Feddes reikte de eerste exemplaren uit aan de voorzitters van de BNSP en NVTL, en rijksadviseur Wouter Veldhuis.
‘Ons kantoor? Dat is die boerderij met die grote glazen gevel aan de rondweg van Eindhoven. In 2019 kochten we een vervallen monumentale boerderij – een vergeten stukje Eindhoven –
omringd door hoge hekken en daardoor afgesloten van de buurt. Tussen 2020 en 2023 maakten we van die boerderij een inspirerende werkplek. We openden het erf door muren letterlijk af
te breken, de buurt te verwelkomen en kippen te laten rondscharrelen. De oude schuren restaureerden we zorgvuldig en transformeerden we tot werkruimtes. De monumentale spanten uit
1583 schitteren nu achter een herkenbare glazen kopgevel. Een nieuw schuurdeel biedt ruimte voor zowel onze eigen werkoverleggen als activiteiten voor de buurt.
‘De boerderij weerspiegelt onze ontwerpfilosofie: ontwerpen in open dialoog, met aandacht voor historie, context en gemeenschap. Dit noemen we “bedenkkracht”. Om hier de werkdag
te mogen starten is dan echt de kers op de taart. We zijn ervan overtuigd dat we juist samen de woon-, werk- en leefomgevingen van de toekomst maken.’
Foto’s Merijn Koelink
VAN DE BNSP
De BNSP werkt aan de publicatie Stand van de Stedenbouw, over grote gebiedsontwikkelingen in Nederland. De focus ligt op de enorme woningbouwopgave. Iedereen is welkom om plannen in te sturen.
Klik hier voor meer informatie.
VAN BLAUWE KAMER
Onze oud-redacteur Rob van der Bijl maakte jarenlang een serie over bijzondere plattegronden. De ruim 90 afleveringen zijn nu bewerkt en in het Engels beschikbaar. Zoals deze van Rio de Janeiro.
Project ombouw pomptoren tot uitkijkpunt
Locatie Eernegem, België
Ontwerpers Studio Pallesh, Studio BLAD
I.s.m. Bureau Bouwtechniek, BAS bvba
Opdrachtgever gemeente Ichtegem
Uitvoering Maes & Coucke
i.s.m. Tilcon
Periode van ontwerp 2018-2023
Realisatie 2024
De pompentoren van Eernegem – gebouwd in 1870 – pompte zoet water over 16 kilometer naar Oostende, waar in die tijd stoomlocomotieven hun thuisbasis hadden. Na het verdwijnen van de stoomtreinen raakte de toren in onbruik. Decennialang stond hij eenzaam in het West-Vlaamse landschap. Maar nu is de toren weer tot leven gewekt – de architecten van Studio Pallesh en de landschapsarchitecten van Studio Blad toverden het bouwwerk om tot uitkijkpunt.
Het onderste deel is opgeknapt en weer verbonden met het landschap, inclusief het nog altijd aanwezige waterreservoir. Bezoekers die per fiets het recreatiepad G62 volgen, maken hier kennis met de historie van de toren. Het bovenste deel is verhoogd waardoor het zicht biedt op de kust – het gebied waar het water ooit heen werd gepompt. Die herstelde relatie tussen zoet en zout is vertaald in een stalen constructie die spiraalsgewijs omhoog loopt.
Voor de kust van de Amerikaanse stad Miami moet in de Atlantische oceaan een beeldenpark verrijzen. Het hoofddoel is om de groei van koraal aan te wakkeren en zo de biodiversiteit te herstellen. Maar het project levert ook een bijzonder zeelandschap op, waar het straks fijn snorkelen is. Er valt van alles over te zeggen, maar dat doen we dit keer niet. We tonen hier alleen enkele beelden – van onder andere OMA – om je bij de kerstboom aan te vergapen. Wil je meer? Kijk dan deze film.
Nog geen abonnee, maar wel benieuwd naar de volgende editie?
Kijk hier voor onze abonnementen en aanbiedingen.
Mocht u als Blauwe Kamerabonnee het e-zine niet in uw e-mail ontvangen
dan beschikken wij mogelijk niet over uw juiste e-mailadres.
U kunt uw e-mailadres hier
doorgeven.