Project in beeld
Niet te missen
Ondertussen in ...
Drie vragen aan ...
We beginnen dit jaar met enkele stevige onderwerpen. Lesia Topolnyk, de kersverse winnaar van de prestigieuze Prix de Rome raadt ons aan om de Oekraïense film Earth te kijken. Niet alleen om de prachtige beelden van uitgestrekte appelgaarden, maar vooral omdat regisseur Alexander Dovzjenko ons laat zien hoe landschap een speelbal kan worden van een moorddadig regime. Earth gaat over de collectivisatiepolitiek van Jozef Stalin, waarbij hij Oekraïense boeren alles afnam. De film is geluidloos, maar door te kijken voel je, aldus Topolnyk, de wreedheden die Stalin op het Oekraïense platteland beging. Tijdens de enorme hongersnoden die volgden, verloren duizenden mensen het leven – en ook nu wordt het Oekraïense landschap geteisterd door dood en verderf.
In gesprek met EFL-voorzitter Hilde Blank komen we eveneens op fikse problemen die de komende jaren onze aandacht vragen. Haar stichting riep de vakwereld op om met voorstellen te komen voor een klimaatrechtvaardige wereld. De winnende teams – die 50.000 euro krijgen
om hun idee uit te werken – duiken onder meer in de kwestie van klimaatvluchtelingen. Wat zijn de ruimtelijke implicaties als meer mensen door overstromingen, droogte en hitte hierheen komen? Wat als we zelf zouden moeten vluchten voor het wassende water?
Naast deze fundamentele vragen in dit Blauwe Kamer E-zine ook enkele concrete ontwerpprojecten. Zoals de parkinrichting door MTD van een universiteitscampus in Jerevan, de hoofdstad van Armenië waar de gemoederen aan de grens met Azerbeidzjan hoog oplopen. Je kunt denken dat ze daar andere zaken aan hun hoofd hebben, maar onderschat niet het belang van een goede openbare ruimte. En hoe fijn het is om tegen de achtergrond van een dreigend grensconflict, rust en troost te vinden in een weldadige groene oase.
Mark Hendriks, hoofdredacteur
Op het terrein van het voormalige hoofdkantoor van projectontwikkelaar BPD ontwierp stedenbouwkundige Luc Bos een nieuw woongebied: Woonpark Hoevelaken. In het centrum bedacht hij een nieuwe vijver, in zijn ogen de ‘vierde vijver’ van het naastgelegen landgoed Hoevelaken. Wandelpaden verbinden het woonpark met het landgoed. Rondom de vijver liggen twee woonbuurten. Om de samenhang met het dorp Hoevelaken te borgen, koos Bos voor de zuidelijke buurt voor een typologie van boerderijerven. De buurt ten noorden van de vijver heeft het karakter van een villapark. De losse bebouwing sluit aan bij het natuurgebied dat aan de noordkant ligt. Het water in deze natuurzone is via een gebogen watergang verbonden met de vijver in het nieuwe woonpark.
Project Nieuw woongebied
Locatie Hoevelaken
Ontwerper Luc Bos Stedenbouwkundige
Opdrachtgevers BPD
Uitvoering Reinbouw, Aalberts Bouw
Omvang 160 woningen
Ontwerp 2015-2021
Realisatie 2019-2023
VAN DE NVTL
Op 12 mei van dit jaar, tijdens het eindfeest van 100 jaar NVTL, worden de NVTL Awards 2023 uitgereikt. Tuin- en landschapsarchitecten, ontwerpers, ontwerpbureaus, ingenieursbureaus en overheden kunnen projecten insturen in drie categorieën: ‘Uitgevoerd plan’, ‘Studie’ en ‘Talent’. Een vakjury onder leiding van Jan Janse (bestuurslid NVTL en senior adviseur bij Staatsbosbeheer) wijst de winnaars aan. De deadline voor inzendingen is 19 maart.
Meer informatie vind je hier.
VAN DE BNSP
Na het succes van vorig jaar, wordt ook dit jaar de Dag van de Ontwerpkracht georganiseerd en wel op 6 juli. Centrale vraag: Lukt het om ruimtelijke kwaliteit te borgen en wat betekent dit straks voor de verschillende uitvoeringsprogramma’s? Op de dag worden dwarsverbanden gelegd, informatie gedeeld en samen met marktpartijen en politiek dieper ingaan op hoe de grote vraagstukken landen in de 17 NOVEX-gebieden en de 12 provincies.
Meer informatie en een compleet programma vind je binnenkort op de website.
VAN BLAUWE KAMER
Wil jij meewerken aan hét tijdschrift voor landschapsarchitectuur en stedenbouw? Ben je thuis in de vakgebieden en volg je ontwerpprojecten op de voet? Dan komen we graag met je in contact. Als lid van de vakredactie denk je mee over de inhoud van de nummers en de koers van het blad. In deze rol heb je een speciale taak: de invulling en formule van het Blauwe Kamer E-zine, de digitale publicatie die acht keer per jaar verschijnt.
Interesse? Stuur voor 1 maart een korte motivatie en je cv naar hoofdredacteur Mark Hendriks
‘Regisseur Alexander Dovzjenko schoot deze film in de jaren 30, tijdens de collectivisatiepolitiek van Sovjetleider Stalin. Om de Oekraïners onder de duim te houden voegde hij zelfstandige boerderijen samen tot staatsbedrijven. Dit betekende dat hij de mensen alles afnam – hun boerderij, hun materialen, hun dieren, hun oogst. Met grote hongersnoden en duizenden doden tot gevolg. De Sovjetleiders zagen in het filmproject een ideaal propagandamiddel, maar ze kwamen bedrogen uit. Met zijn film (die onder meer gaat over een landeigenaar die in opstand komt - red.) plaatst Dovzjenko juist kanttekeningen en werpt hij vragen op. De stomme film werd dan ook verboden. Pas na Dovzjenko’s dood in de jaren 50 kwam de film opnieuw uit, en kreeg hij internationale erkenning.
‘Earth laat zien hoe het landschap wordt ingezet voor politieke terreur, en hoe dit het dagelijkse leven van mensen overhoop gooit. De avantgardistische scenografie, met zeer lange shots, is ronduit schitterend. De wijze waarop Dovzjenko velden vol appelbomen toont, hoe hij de schoonheid van de natuur vangt.
‘Voor mijn Prix de Rome-inzending gold Earth als inspiratiebron. Mijn voorstel gaat over het gebied waar vlucht MH17 neerstortte en ik heb een korte film gemaakt om het onzichtbare voelbaar te maken. Naast feitelijke analyses en tekeningen kon ik met film niet alleen laten zien waar mensen doorheen gaan, maar ook hoe ik zelf landschap en architectuur ervaar. Dovzjenko liet mij inzien dat het landschap niet onschuldig is, een thema dat ik met mijn Prix de Rome-plan ook aanraak. Waarom Nederlandse stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten deze film moeten zien? Het gaat over een land waar we vandaag de dag niet omheen kunnen. Daarnaast toont de film hoe onder politieke invloed natuurlijke bronnen als voedsel en water schaars worden, een dreiging die nu weer speelt. Maar alleen al om de schoonheid, de poëtische kracht, zou je ‘m moeten zien. Het is een echt een piece of art.’
Project herinrichting universiteitspark
Locatie Jerevan, Armenië
Ontwerpers MTD Landschapsarchitecten
i.s.m. ArchiDutch, ICN Solutions
Opdrachtgever American University of Armenia
Oppervlakte 0,66 ha
Periode van ontwerp 2020-2021
Periode van realisatie 2022-2023
De American University of Armenia – een in 1991 opgerichte private onderwijsinstelling – is gelegen op een steile helling in de Armeense hoofdstad Jerevan. Daardoor was het campusterrein lange tijd slecht begaanbaar en gevoelig voor erosie en wateroverlast. Om die problemen aan te pakken, schreef de universiteit een internationale prijsvraag uit voor de herinrichting van het universiteitspark. Het Bossche bureau MTD Landschapsarchitecten won die prijsvraag. Hun voorstel is even simpel als doelmatig. De helling verandert in een terrassenlandschap met goed begaanbare en aangename routes. Door de nieuwe inrichting wordt regenwater vastgehouden en erosie tegengegaan. Voorzien van gevarieerde en grotendeels inheemse beplanting, bieden de terrassen uiteenlopende verblijfs- en recreatieplekken, voor zowel studenten als inwoners van de stad. Onder de terrassen ontwierp ArchiDutch een sportaccommodatie en het gehele park doet dienst als laboratorium voor bodem-, klimaat- en ecologisch onderzoek.
De EFL Stichting vroeg de vakwereld naar voorstellen voor een klimaatrechtvaardige wereld. Voorzitter Hilde Blank legt uit.
Waarom deze oproep?
‘We merken dat aanvragen vaak gaan over terugkijken, meestal door boeken en publicaties. Maar als bestuur hebben we het doel om vakontwikkeling te stimuleren, om vooruit te kijken, om zaken in beweging te brengen. Met een oproep als deze willen we een meer activistische houding aannemen, door de vakwereld uit te dagen om met goede en relevante aanvragen te komen.’
Het thema is klimaatrechtvaardigheid. Wat is dat?
‘We hebben dit thema niet willen definiëren, ook om het speelveld zo groot mogelijk te houden. Het komt voort uit twee actuele vraagstukken: het ontwerpen aan de klimaattransitie en de ingewikkelde vraag wat eigenlijk nog rechtvaardig is. Dat laatste is een thema waarmee ook Caroline Newton als houder van de Van Eesteren Fellowship aan de TU Delft mee aan de slag is. We hebben overigens wel voorwaarden geformuleerd. EFL gaat over de wisselwerking tussen ontwerp, beleid en onderzoek en dus verlangden we een multidisciplinaire teamsamenstelling en aanpak. Ontwerp blijft de spil, en voorstellen moesten gaan over hoe je vanuit een ruimtelijke invalshoek klimaatrechtvaardigheid voor elkaar kan krijgen. Tot slot was er speciale aandacht voor de communicatie. Als we zaken in beweging willen brengen, moeten voorstellen en ideeën overdraagbaar zijn.’
Drie teams zijn geselecteerd om het komend jaar met hun plan aan de slag te gaan.
‘Ja, dat klopt. Een team gaat bezig met de dreiging van drinkwaterschaarste, een onderwerp dat onvoldoende op het netvlies staat. Het tweede voorstel gaat over klimaatvluchtelingen. Door scenario’s – ook over als wij zouden moeten vluchten – wil dit team grip krijgen op de complexiteit van vluchtelingenstromen en hoe we daarmee omgaan. Het is knap hoe zij geopolitiek koppelen aan alledaagse zaken als woonpatronen. Misschien wonen we straks in de winter ergens anders dan in de zomer. Het laatste team gaat uit van de hypothese dat er straks geen vlees meer is: wat betekent dat voor de inrichting van ons land?’
Nog geen abonnee, maar wel benieuwd naar de volgende editie?
Kijk hier voor onze abonnementen en aanbiedingen.
Mocht u als Blauwe Kamerabonnee het e-zine niet in uw e-mail ontvangen
dan beschikken wij mogelijk niet over uw juiste e-mailadres.
U kunt uw e-mailadres hier
doorgeven.